پرشرسوئیچ مکانیکی و ترانزمیتری دو قطعه مهم برای کنترل و تنظیم فشار آب در سیستم های گوناگون هستند. برای مثال برای انجام تغییرات فشار آب در دستگاه های پمپاژ آب در ساختمان های مسکونی کاربرد دارند. در این مقاله قصد داریم به مقایسه پرشر سوئیچ مکانیکی و ترانزمیتری بپردازیم و کاربرد هر یک به طور جداگانه را توضیح دهیم.
کاربرد پرشر سوئیچ چیست ؟
همانطور که گفتیم پرشر سوئیچ وسیله ای جهت سنجش فشار خط است. چنانچه فشار بیشتر یا کمتر از مقدار فشار تعیین شده، تغییر کند سبب قطع و وصل شدن تیغه داخل می گردد.
بیشترین کاربرد این تجهیز استفاده در پمپ آب خانگی است که برای تقویت آب ساختمان به کار می رود. استفاده از پرشرسوئیچ در پمپ آب، سبب اتوماتیک شدن پمپ شده و می تواند مطابق فشار آب ساختمان، قطع و وصل شود. برندهای معروف این محصول شامل پرشر سوئیچ دانفوس ، هانیول، یونایتد الکتریک، ویکا و پرشر سوئیچ دلتا می باشند.
نحوه نصب صحیح پرشر سوئیچ
این پرشرسوئیچ را می توان روی پمپ آب خانگی و بوستر پمپ آتشنشانی قرار داد. برای نصب پرشرسوئیچ باید شیر یکطرفه و شیر فلکه را از خروجی پمپ بر روی خط لوله با اتصالات مخصوص متصل کرد.
برای نصب این وسیله سیم کشی به دو روش ورود به تابلوی برق و یا مستقیما انجام می شود. در روش ورود به تابلوی برق، مدار فرمان کنتاکتور پمپ را تحت تاثیر قرار می دهد. در روش مستقیم می تواند به وسیله پیچ تنظیم فشار برق پمپ را قطع و وصل کند. در این حالت میزان فشار خط با مقدار سفتی یا شل بودن پیچ تنظیم فشار برعکس عمل می کند. به عبارت دیگر هرچه پیچ سفت تر شود، فشار خط بیشتر شده و بالعکس. به وسیله گیج فشار می توان فشار خط را مشاهده کرد؛ دو نوع قابل تنظیم و غیر قابل تنظیم گیج فشار وجود دارد.
انواع پرشر سوئیچ
به بسته به اینکه پرشر سوئیچ ها چه تعداد ترمینال دارند به دو گروه پرشر سوئیچ دو ترمیناله و پرشر سوئیچ سه ترمیناله دسته بندی می شوند. در پرشرسوئیچ دو ترمیناله زمانی که فشار بیش از حد معین است تیغه بسته می گردد. سپس به کنتاکتور فشار پمپ فرمان بسته شدن فرستاده می شود. در پرشر سوئیچ سه ترمیناله برای قطع و وصل پمپ هر سه ترمینال این پرشر سوئیچ نقش دارند.
اگر قصد خرید و استعلام قیمت سایت گلاس را دارید به این صحه مراجعه کنید
پرشر سوئیچ های مکانیکی
این نوع پرشر می تواند فشار سیال را به جرکت مکانیکی تبدیل کرده و در داخل پرشر سوئیچ یک کنتاکت سویئچ مکانیکی ایجاد کند. در محل سوئیچ تنظیمات مکانیکی قابل تغییر یا پیش تنظیم در سوئیچ مکانیکی وجود دارد.
سیگنال های خروجی از پرشرسوئیچ مکانیکی به شکل الکتریکی است و بیشترین استفاده از این وسیله در پروژه های دارای هزینه پایین و یا برای مواردی است که به پرشر با قابلیت اطمینان بالا نیاز می باشد.
سوئیچ های مکانیکی برای دو حالت کم کار که به سیکل های با سوئیچ کمتر نیاز است مثل کاربردهای ایمنی و برای حالت های پرکار که نیاز به سوئیچ های مکرر است مانند کنترل فرایند طراحی شده اند.
یکی از کاربردهای مهم این وسیله برای سوئیچ جریان های بالا، استفاده آن در پمپ ها و درایوها می باشد. همچنین استفاده از آن در ولتاژهای خیلی پایین plcها و الکترونیک مدرن به درستی عمل نمی کند. برای حل این مشکل باید کنتاکت های پرشرسوئیچ از پوشش طلا ساخته شوند.
ویژگی های پرشر سوئیچ مکانیکی استاندارد
یکی از مزایای پرشر سوئیچ های مکانیکی، میزان قابلیت اطمینان آن است. زیرا سوئیچ فشار برای فشار مشخصی تنظیم می شود؛ و هنگامی که به این فشار رسید سوئیچ فعال می گردد. در این حالت بدون کمک به نیرو یا توان دیگر، سوئیچ یک سیگنال الکتریکی ارسال می کند که سبب قطع و وصل پمپ می شود. برای تولید پرشر سوئیچ های مکانیکی ضد انفجار از پوشش های رزین اپوکسی که از آلومینیوم بدون مس ساخته شده اند، به کار می رود. از این پرشرسوئیچ ها در مناطق خطرناک استفاده می شود.
پرشر ترانزمیتری چیست ؟
ترانزمیتری برای سنجش جهت فشار در دستگاه های پمپ در حوزه های گوناگون کاربرد دارد. این قطعه وقتی که فشار بیشتر یا کمتر از حد فشار تنظیمی برسد، یک سیگنال الکتریکی به درایو یا اینورتور می فرستند. از طریق اینورتر میزان توان پمپ و روشن و خاموش شدن آن تنظیم می شود. پرشر ترانزمیتری شامل طیف های کاری 0 تا 7، 0 تا 100، 0 تا 14 و 0 تا 16 بار می باشد.
ارور های اکسپنش الکترونیکی چیست؟ در این لینک مطالعه نمایید
ساختار پرشرسوئیچ ترانزمیتری
پرشر ترانزمیتری دارای سه بخش حس کننده، مبدل(ترانسدیوسر) و تقویت کننده می باشد؛ و در انواع الکتریکی و نیوماتیکی تولید می شوند. ترانزمیترها باید طبق دستورالعمل کارخانه سازنده درجه بندی و یا کالیبره شوند، بنابراین برای تنظیم خروجی باید ورودی های معینی را وارد کنیم. بر حسب تغییرات کمیت ورودی، خروجی ترانزمیتری الکتریکی بین ۴ تا ۲۰ میلی آمپر و ترانزمیتری نیوماتیکی بین ۳ تا ۱۵ psi می تواند تغییر کند.
انواع پرشرسوئیچ ترانزمیتری
پرشر ترانزمیتری در دو نوع پرشر ترانزمیتری دو سیم و پرشر ترانزمیتری سه سیم تولید می شود. خروجی در پرشر ترانزمیتری دو سیم چهار تا بیست میلی آمپر و خروجی پرشر ترانزمیتری سه سیم در دو طیف 0 تا 5 یا 0 تا 10 ولت می باشد. از جمله برندهای معروف این محصول می توان به پرشر ترانزمیتری دانفوس، ای بی بی و پرشر ترانزمیتری کلیر اشاره کرد.
کاربرد پرشرسوئیچ ترانزمیتری
بیشترین کاربرد پرشر ترانزمیتری در بوستر پمپ های آبرسانی است؛ که تنظیم فشار و میزان توان و کنترل عملکرد خاموش و روشن شدن پمپ ها از وظایف مهم آن می باشد.
نحوه نصب پرشر ترانزمیتری چگونه است؟
از آنجایی که پرشر ترانزمیتری یک سنسور بسیار حساس است؛ نصب آن اهمیت ویژه ای دارد. برای نصب این وسیله روی پمپ، حتما پمپ باید از نوع سه فاز باشد. بعد از نصب بوسترپمپ آبرسانی یا پمپ آب خانگی باید پرشر ترانزمیتری در کلکتور یا لوله خروجی نصب گردد.
پرشر ترانزمیتری بعداز سنجش فشارخروجی پمپ آب، دائما سیگنال 4 تا 20 میلی آمپر را به تابلو برق که محل نصب درایو یا اینورتر است، می فرستند. از طریق خروجی درایو یا اینورتر فرمان به پمپ ارسال می شود. با انجام این کار، پرشر ترانزمیتری می تواند پمپ را به شکل اتوماتیک کنترل کند.
پیشنهاد می کنیم به صفحه مبدل حرارتی صفحه ای نیز سر بزنید
نکات مهم هنگام نصب پرشر ترانزمیتری
با توجه به اینکه نصب این وسیله از اهمیت بالایی برخودار است باید در زمان نصب آن روی پمپ ها و بوسترها نکات زیر را رعایت کرد.
- پرشر را روی لوله با دست سفت نکنید و فقط با آچار این کار را انجام دهید. در صورت سفت کردن با دست مدارات الکترونیکی آسیب می بینند.
- جهت آب بندی پرشر ترانزمیتری باید از واشر یا اورینگ مخصوص آببندی استفاده کرد؛ و از به کاربردن تفلون برای آببندی خودداری کنید.
- پرشر ترانزمیتری نباید در مجاورت رطوبت بالا قرار گیرد؛ زیرا در این صورت خراب و غیرقابل استفاده می گردد.
جمع بندی بحث مقایسه پرشرسوئیچ مکانیکی و ترانزمیتری
با مطالعه این مقاله متوجه می شوید که کاربرد و وظیفه این دو وسیله مشابه بوده و تنها تفاوت در ساختار آن ها است. افراد می توانند به دلخواه یکی از این دو پرشرسوئیچ را جهت تنظیم فشار پمپ آب ساختمان مسکونی خود استفاده کنند. مزیت مهم این دو پرشرسوئیچ این است که با نصب آن روی پمپ سبب می شود که پمپ به صورت اتوماتیک و با توجه به فشار خط، پمپ را قطع و وصل نماید.