برای عملکرد درست ، بهینه و طولانی مدت یک یخچال، وجود قطعاتی با کارایی بالا لازم و ضروری است. یکی از این قطعات کلیدی، تایمر یخچال می باشد. تایمر یخچال، قطعه ای است که به صورت خودکار فرآیند برفک زدایی را در یخچال انجام می دهد. این کار برای جلوگیری از تجمع برفک و بهبود کارایی یخچال بسیار حائز اهمیت می باشد.
انجام این کار بدین صورت است که این قطعه با کنترل زمانبندی یک فرآیند کلیدی به نام برفک زدایی (دیفراست) از تشکیل بیش از حد برفک در یخچال جلوگیری میکند. برفک در واقع همان بخار آب است که در صورت تماس با سطوح سرد یخچال، به یخ تبدیل میشود. اگر این برفکها به صورت مستمر آب نشوند، نوعی عایق حرارتی ایجاد می کنند که باعث افزایش مصرف انرژی، کاهش قدرت سرمایشی یخچال و نیز آسیب دیدن کمپرسور میشود.
این قطعه به قدری حیاتی بوده که اگر دچار مشکل شود، عملکرد یخچال مختل شده و ممکن است با مشکلات متعددی از قبیل یخ زدن بیش از حد، کاهش سرمایش یا کارکرد مداوم کمپرسور و…را به وجود آورد.
جالب است بدانید که این قطعه خودش وظیفه برفک زدایی را انجام نمی دهد بلکه طبق یک زمانبندی دقیق که معمولا بین 6 تا 8 ساعت است، دستور این کار را صادر می کند. پس از اینکه تایمر این دستور را در زمان بندی مشخص خود صادر کرد، قطعه ای دیگر به نام المنت هیتر در یخچال روشن شده و برفک های ایجاد شده را آب می کند.
تایمر یخچال دارای یک موتور است که با برق تک فاز 110 یا 220 ولتی کار می کند و دارای یک کلید تبدیل می باشد..
انواع تایمر یخچال
تایمرهای یخچال به صورت کلی به دو دسته اصلی تقسیم بندی میشوند:
تایمر مکانیکی:
این نوع از تایمرها از قطعات مکانیکی مانند چرخ دنده و فنر برای کنترل زمانبندی کار خود استفاده میکنند.
تایمر الکترونیکی:
تایمرهای الکترونیکی از مدارهای الکترونیکی و میکروکنترلر برای کنترل دقیقتر و بهتر فرآیند برفکزدایی استفاده میکنند.
در جدول زیر برخی از انواع تایمر های یخچال را نام می بریم:
انواع مدل ها
تایمر چینی
تایمر دوزمانه
تایمر ۲۲۰ ولتی
تایمر قدیمی مکزیکی
تایمر ۱۱۰ ولتی
تایمر ژاپنی محصول یخچال های ناسیونال و هیتاچی
تایمر کره ای
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید و قیمت هواکش صنعتی
وظیفه تایمر یخچال فریزر
تایمر یخچال با به وجود آوردن یک چرخه زمانی مشخص و دقیق، به صورت خودکار فرآیند برفکزدایی را آغاز میکند.
در طول این فرآیند، یک المنت حرارتی در یخچال فعال شده و برفکهای تشکیل شده را آب میکند.
پس از اتمام این فرآیند ، تایمر دوباره وارد عمل شده و کمپرسور یخچال را روشن میکند تا مجددا پروسه سرمایش آغاز شود.
در واقع وظیفه تایمر دیفراست یخچال این است که بین حالت سرمایش و حالت یخ زدایی جابجا شود و این به آن معناست که در فاصله های زمانی مشخص، تایمر فعالیت خود را بین گردش هوای داخل یخچال و اطمینان از یخ نبستن فریزر تغییر می دهد. تایمر انرژی خود را روی فعال کردن حالت یخ زدایی برای تقریبا ۳۰ دقیقه متمرکز کرده و سپس به مدت ۱۰ ساعت به حالت فن می رود.
علت خرابی تایمر یخچال و فریزر
برخی مواقع ممکن است تایمر یخچال خراب شده و مشکلات زیادی را برای یخچال بوجود بیاورد. با خراب شدن این قطعه فرمان آب کردن برفک ها به هیتر المنت داده نمی شود و به همین دلیل برفک ها هر ۶ الی ۸ ساعت ذوب نخواهند شد.
علامت اصلی این که تایمر یخچال درست کار نمی کند این است که درب دستگاه را باز کنید و ببینید داخل آن خنک نمی شود.همچنین میتوانید فریزر را باز کنید و بررسی کنید آیا فریزر خیلی گرم است یا با نگاه کردن به کوئل های فریزر و شناسایی هرگونه انباشتگی یخ به وجود مشکل در دستگاه پی ببرید. اگر متوجه این علائم به عنوان مشکل شده اید، این احتمال وجود دارد که تایمر یخچال شما نیازمند تنظیم دوباره ، تست و یا تعویض باشد.
نکته مهم اینکه همیشه باید تایمر یخ زدایی یخچال را قبل از تنظیم مجدد آن تست کرد، زیرا این تنها راه برای اطمینان از وجود مشکل تایمر است و سپس روی صفحه کنترل یخچال که در جلوی یخچال یا پایین دیسپلی آن قرار دارد دنبال تنظیم ویژگی های آن بود.
نکته مهم دیگر اینکه اگر برفک ها ذوب نشوند یخچال سرمای خود را از دست میدهد و دچار مشکلات بیشتری خواهد شد. در نتیجه اگر شاهد جمع شدن برفک ها در اطراف اوپراتور بودید باید تایمر دیفراست را تست نمایید.بهتر است تست تایمر دیفراست یخچال توسط یک تکنسین ماهر یا متخصص انجام شود.