عملکرد شیر انبساط با MOP
MOP که در واقع کوتاه شده عبارت Maximum or Operating Pressuror Motor Overload Protection است، به معنای حداکثر فشار عملیاتی یا حفاظت از اضافه بار موتور می باشد؛ البته برخی از تولیدکنندگان نیز MOP را وسیله ای برای حفاظت از اضافه بار موتور معرفی می دانند.
ما ینی مجموعه سلام سرما در این مقاله سعی داریم به معرفی و بررسی عملکرد شیر انبساط با MOP، بپردازیم. برای درک بهتر این مبحث بهتر است تا ابتدا به معرفی اجمالی شیر انبساط با MOP بپردازیم.
MOP در یک شیر انبساط به چه معناست؟
بطور کلی باید گفت که MOP به حداکثر فشار کارکردی اطلاق می شود که فشار مکش قبل از آنکه شیر انبساط افزایش بیشتر جریان را محدود کرده و بسته شود، افزایش می یابد. به بیان ساده تر، از شیر انبساط با MOP در زمان شروع کار موتور که بار سیستم کم است، جهت کاهش جریان مبرد و جلوگیری از بازگشت مایع به موتور استفاده می شود. همچنین از شیر انبساط با MOP ، برای انجماد سریع و ذخیره سازی سرد در دمای پایین نیز استفاده استفاده می شود.
وظیفه شیر انبساط با MOP در سیستم
بطور کلی باید گفت که در شیر انبساط حرارتی یا شیر انبساط با MOP ، 3 نیرو از قسمت های مختلف برای تنظیم میزان مبرد لازم جهت شارژ موتور، اعمال می شوند؛ که عبارتند از:
- حباب حرارتی که اصطلاحاً به آن bulb Thermal گفته می شود
- مبرد درون موتور
- فنر
حباب حرارتي يا همان bulb Thermal در شير انبساط با MOP ، موجب بسته شدن شـير انبـساط در فشاري بالاتر از فشار موتور می شود؛ همان فشار موتوری كه از قبل تنظيم شده است. اين کار در واقع موجب محدود شدن حداکثر فشار موتور خواهد شد. به عنوان مثال اغلب در سيستم هاي تهويه مطبوع از شير انبـساط با MOP استفاده مي شود، این امر موجب کاهش فشار وارد شده بر موتور در زمان راه اندازی و شروع کار آن خواهد شد.
MOP در شیر انبساط موجب می شود که جریان مبرد تا زمانی که فشار موتور پائین تر از مقدار MOP برسد محدود شود، این کار در واقع می تواند موجب افزایش کارائی موتور در لحظه شروع کار شود.
نحوه عملکرد شیر انبساط با MOP
بطور کلی نحوه عملکرد شیر انبساط با MOP به این صورت است که مبردی که بصورت گاز و تحت دمائی که از قبل تنظیم شده است، درون حباب حرارتي شير یا همان bulb Thermal به گازی با درجه حرارت فوق العاده داغ یا Super heat تبدیل می شود.
این امر موجب کاهش نیروی اعمالی بر دیافراگم شیر خواهد شد. پس از آن درجه حرارت گاز همچنان بر اثر افزایش فشار موتور افزایش خواهد یافت. زمانی که دمای حباب حرارتی به حداکثر دمای خود که از قبل تنظیم شده است برسد، شیر با سرعت کمتری باز می شود؛ دقیقاً مانند همان زمانی که سیستم با کمبود مبرد روبرو است یا شیر بسته است.
موارد استفاده از شیر انبساط با MOP:
همانطور که در بخش های قبلی به آن اشاره شد، ، از شیر انبساط با MOP برای کاهش جریان مبرد و جلوگیری از بازگشت مایع به موتور در لحظه ای که موتور اقدام به شروع کار می نماید، استفاده می شود.
همچنین از دیگر کاربردهای شیر انبساط با MOP می توان به تونل های انجماد اشاره نمود. در سیستم تونل انجماد نمی توان از شیر انبساط معمولی استفاده نمود؛ چرا که این کار به دلیل درجه حرارت بالا، موجب باز شدن شیر تا انتها شده و در نتیجه مبرد زیادی وارد موتور می شود؛ در اینصورت همانطور که گفته شد، بدلیل درجه حرارت بسیار بالا، مبرد مایع موجود در اوپراتور تبخیر شده و گاز زیادی به سمت موتور خواهد رفت، در نتیجه آمپر کمپرسور افزایش خواهد یافت و فشار بسیار زیادی به سیستم وارد خواهد شد.
بنابراین با استفاده از شیر انبساط با MOP می توان به سادگی از بروز این اتفاق جلوگیری به عمل آورد. با استفاده از شیر انبساط با MOP می توان مانع باز شدن شیر تا انتها شد و از ورود گاز زیاد به داخل کمپرسور جلوگیری نمود.
در پایان:
ما در این مقاله به معرفی و بررسی عملکرد شیر انبساط با MOP پرداختیم. MOP که در واقع کوتاه شده عبارت Maximum or Operating Pressuror Motor Overload Protection است، به معنای حداکثر فشار عملیاتی یا حفاظت از اضافه بار موتور می باشد و استفاده از ان در یک سیستم می تواند موجب افزایش کارائی و سلامت یک سیستم شود.