در حال حاضر سردخانه و انواع مختلف آن جزء دستگاهها و ماشینهای موردنیاز در جوامع پیشرفته و روبه رشد است. با افزایش تقاضا، نیاز به دستگاههایی که بتوانند مواد غذایی، دارویی و … را تا مدتهای طولانیتر در شرایط ایدئال و بهدوراز فساد نگهداری نمایند، بهشدت احساس میشود. انواع سردخانه امروزه رسالت نگهداری و حراست از محصولات مختلف صنایع گوناگون را در برودتهای مناسب بر عهدهدارند. اجزای مختلف موجود در آن مانند کمپرسور، کندانسور، اواپراتور و … به این ابزارهای الکتریکی چنین قابلیتی را بخشیدهاند. در ادامه با سردخانه و انواع مختلف آن سلام سرما قادر به طراحی و ساخت آنهاست، بیشتر آشنا میشویم.
سردخانه چیست؟
سردخانه فضایی محصور و عایقبندی شده است که امکان نگهداری مواد مختلف از خوراکی تا دارویی را در دمای مشخصی دارد. سردخانهها بسته به رنج دمایی، ساختار و مواد قابل نگهداری به دستههای مختلفی تقسیمبندی میشود. در این دستگاهها نوع عایق و میزان ضخامت آن در کیفیت نگهداری مواد، جلوگیری از اتلاف انرژی و ارتقا طول عمر سیستم برودتی نقش تعیینکنندهای ایفا میکند. انواع سردخانه بسته به ظرفیتهای برودتی مختلف تولید و از آنها در نگهداری و انجماد محصولات پزشکی، شیمیایی، دارویی، غذایی و … استفاده میشود.
آشنایی بیشتر با انواع مختلف سردخانه:
سردخانهها برای نگهداری مواد مختلفی طراحی و تولیدشده و ابعاد و میزان بارگیری آنها نیز متغیر میباشد. بدین ترتیب طبیعی است که مدلهای گوناگون و انواع مختلفی از این دستگاهها اکنون در بازار وجود داشته باشد. برای آشنایی بیشتر با انواع سردخانه آنها را از جهات مختلف موردبررسی قرار میدهیم.
انواع سردخانه ازنظر درجه دمایی:
سردخانهها ازنظر درجه دمایی به سه دسته سردخانه بالای صفر، سردخانه زیر صفر و تونل انجامد تقسیمبندی میشوند. وجود دمای متغیر در این ابزارها سبب شده هرکدام برای عرصهای متفاوت مناسب باشند.
سردخانه بالای صفر:
از سردخانههای بالای صفر بیشتر برای مواد خوراکی چون لبنیات، گوشت، میوه و … در هایپرمارکتها، فروشگاههای مواد غذایی، باغها استفاده میشود. اگرچه رنج دمای آن 0 تا 4 درجه است، اما میتوان دمای دستگاه را بهمنظور مصارف صنعتی تا 15 درجه سانتیگراد نیز رساند.
سردخانه زیر صفر:
سردخانه زیر صفر بیشتر برای انجامد و یخ زدن گوشت، مرغ، میگو و … و انبار طولانیمدت آنها کاربرد دارد و رنج دمای 0 تا 18_ را پوشش میدهد. رستورانها، آشپزخانههای، فروشگاههای پروتئینی، کشتارگاهها و … که به نگهداری مواد گوشتی در زمانهای طولانی نیاز دارند به خرید این نوع سردخانه مبادرت میورزند.
تونل انجماد:
این نوع سردخانه امکان انجماد سریع گوشت را بهمنظور ممانعت از رشد باکتریها و فساد گوشت در کشتارگاهها فراهم میسازد. تازه ماندن گوشت، نگهداری درزمانی طولانیتر، پیشگیری از رشد میکروارگانیسمها در صیدها و … از مزایای استفاده از تونل انجامد است.
انواع سردخانه ازنظر ساختار:
انواع سردخانه ازنظر ساختار نیز به سردخانه کوچک، سردخانه متحرک، سردخانه کانتینری و درنهایت سردخانه صنعتی گروهبندی میشود.
سردخانه کوچک:
سردخانههای کوچک را میتوان در دو نوع بالا صفر و زیر صفر در مراکزی که به نگهداری مواد در حجم کم نیازمند هستند، مورداستفاده قرارداد.
سردخانه متحرک:
سردخانههای متحرک نیز در جهت توزیع و ارسال سالم مواد غذایی و دارویی داخل شهری و بینشهری پرکاربرد هستند و در انواع مختلف، سوار بر ماشینهای سنگین و سبک طراحی میشوند.
سردخانه صنعتی:
مساحت زیاد، حجم بارگیری بالا، تجمع تعداد بالای اتاقک در ابعاد موردنظر و همچنین امکان طراحی اتاق کنترل بهمنظور اندازهگیری دما و رطوبت از مشخصههای اصلی انواع سردخانه از نوع صنعتی است.
سردخانه کنترل اتمسفر CA:
این نوع سردخانهها قابلیت اندازهگیری گازهای مختلف متصاعد شده از مواد چیده شده در طبقات مختلف اتاقکهای انجماد رادارند. بدین ترتیب میتوانند زمان فساد و رسیدن میوهها را به روشهای مختلف به تعویق بی اندازند.
سردخانه کانتینری:
در محلهای که نیاز به جابهجایی مدام سردخانه وجود دارد، همچنین در حملونقل دریایی، سکوهای نفتی و … از این نوع سردخانه بهره میبرند. عدم نیاز به نصب و اجرا سبب شده سردخانه کانتینری بسیار بهصرفه و موردتوجه باشد.
انواع سردخانه ازنظر نوع محصول نگهدارندِ:
انواع سردخانه ازنظر نوع محصول نگهدارندِ نیز شامل سردخانه مخصوص گوشت، سردخانه مخصوص لبنیات، سردخانه مخصوص میوه و سردخانه مخصوص شیلات میشود.
سردخانه مخصوص گوشت:
سردخانه مخصوص گوشت در نزدیکی کشتارگاهها بهمنظور نگهداری از کشتارها احداث میگردد و ظرفیت اتاقهای نگهداری گوشت منجمد آن بسته به میزان کشتار متغیر است.
سردخانه مخصوص لبنیات:
در کارخانههای تهیه شیر بهمنظور نگهداری از شیر و فرآوردههای آن مانند سرشیر، خامه، ماست و … به ساخت این نوع سردخانه میپردازند. بسته به نوع ظروف نگهداری مواد لبنی، ارتفاع طبقات و درجه برودت را تعیین میکنند.
سردخانه مخصوص میوه و سبزی:
در سردخانههای مخصوص میوه اتاقهای پیش سردکن، گوگرد و انجماد بهصورت مجزا در نظر گرفته میشوند تا احتمال فساد میوهها به حداقل برسد. میوه از حساسیت بالایی در نگهداری برخوردار است و با فساد زودهنگامش به علت عدم دقت در ضدعفونی کردن و درجهبندی آن میتواند، زمینه واردسازی خسارات سنگین را به انبارداران فراهم سازد.
سردخانه مخصوص شیلات:
ظرفیت سردخانه مخصوص شیلات و ماهی بسته به زمان بارگیری، تخلیه و … متغیر است. البته مدتزمان موردنیاز برای سرد نمودن و انجامد در این سردخانهها نیز به نوع سرد کردن، فرم ماهی، اندازه ماهی و … بستگی دارد. قدرت دستگاههای در نظر گرفتهشده برای این سردخانهها نیز بسته به ویژگی ماهی دریافتی که تازه یا انجمادی باشد، متفاوت است.
پیشنهاد سایت :فن کندانسور چیست و چه کاربردی دارد؟