سردخانه چیست و انواع سردخانه

در حال حاضر سردخانه و انواع مختلف آن جزء دستگاه‌ها و ماشین‌های موردنیاز در جوامع پیشرفته و روبه رشد است. با افزایش تقاضا، نیاز به دستگاه‌هایی که بتوانند مواد غذایی، دارویی و … را تا مدت‌های طولانی‌تر در شرایط ایدئال و به‌دوراز فساد نگهداری نمایند، به‌شدت احساس می‌شود. انواع سردخانه امروزه رسالت نگهداری و حراست از محصولات مختلف صنایع گوناگون را در برودت‌های مناسب بر عهده‌دارند. اجزای مختلف موجود در آن مانند کمپرسور، کندانسور، اواپراتور و … به این ابزارهای الکتریکی چنین قابلیتی را بخشیده‌اند. در ادامه با سردخانه و انواع مختلف آن سلام سرما قادر به طراحی و ساخت آنهاست، بیشتر آشنا می‌شویم.

سردخانه چیست؟

سردخانه فضایی محصور و عایق‌بندی شده است که امکان نگهداری مواد مختلف از خوراکی تا دارویی را در دمای مشخصی دارد. سردخانه‌ها بسته به رنج دمایی، ساختار و مواد قابل نگهداری به دسته‌های مختلفی تقسیم‌بندی می‌شود. در این دستگاه‌ها نوع عایق و میزان ضخامت آن در کیفیت نگهداری مواد، جلوگیری از اتلاف انرژی و ارتقا طول عمر سیستم برودتی نقش تعیین‌کننده‌ای ایفا می‌کند. انواع سردخانه بسته به ظرفیت‌های برودتی مختلف تولید و از آن‌ها در نگهداری و انجماد محصولات پزشکی، شیمیایی، دارویی، غذایی و … استفاده می‌شود.

آشنایی بیشتر با انواع مختلف سردخانه:

سردخانه‌ها برای نگهداری مواد مختلفی طراحی و تولیدشده و ابعاد و میزان بارگیری آن‌ها نیز متغیر می‌باشد. بدین ترتیب طبیعی است که مدل‌های گوناگون و انواع مختلفی از این دستگاه‌ها اکنون در بازار وجود داشته باشد. برای آشنایی بیشتر با انواع سردخانه آن‌ها را از جهات مختلف موردبررسی قرار می‌دهیم.

  1. انواع سردخانه ازنظر درجه دمایی:

سردخانه‌ها ازنظر درجه دمایی به سه دسته سردخانه بالای صفر، سردخانه زیر صفر و تونل انجامد تقسیم‌بندی می‌شوند. وجود دمای متغیر در این ابزارها سبب شده هرکدام برای عرصه‌ای متفاوت مناسب باشند.

  • سردخانه بالای صفر:

از سردخانه‌های بالای صفر بیشتر برای مواد خوراکی چون لبنیات، گوشت، میوه و … در هایپرمارکت‌ها، فروشگاه‌های مواد غذایی، باغ‌ها استفاده می‌شود. اگرچه رنج دمای آن 0 تا 4 درجه است، اما می‌توان دمای دستگاه را به‌منظور مصارف صنعتی تا 15 درجه سانتی‌گراد نیز رساند.

  • سردخانه زیر صفر:

سردخانه زیر صفر بیشتر برای انجامد و یخ زدن گوشت، مرغ، میگو و … و انبار طولانی‌مدت آن‌ها کاربرد دارد و رنج دمای 0 تا 18_ را پوشش می‌دهد. رستوران‌ها، آشپزخانه‌های، فروشگاه‌های پروتئینی، کشتارگاه‌ها و … که به نگهداری مواد گوشتی در زمان‌های طولانی نیاز دارند به خرید این نوع سردخانه مبادرت می‌ورزند.

  • تونل انجماد:

این نوع سردخانه امکان انجماد سریع گوشت را به‌منظور ممانعت از رشد باکتری‌ها و فساد گوشت در کشتارگاه‌ها فراهم می‌سازد. تازه ماندن گوشت، نگهداری درزمانی طولانی‌تر، پیشگیری از رشد میکروارگانیسم‌ها در صیدها و … از مزایای استفاده از تونل انجامد است.

  1. انواع سردخانه ازنظر ساختار:

انواع سردخانه ازنظر ساختار نیز به سردخانه کوچک، سردخانه متحرک، سردخانه کانتینری و درنهایت سردخانه صنعتی گروه‌بندی می‌شود.

  • سردخانه کوچک:

سردخانه‌های کوچک را می‌توان در دو نوع بالا صفر و زیر صفر در مراکزی که به نگهداری مواد در حجم کم نیازمند هستند، مورداستفاده قرارداد.

  • سردخانه متحرک:

سردخانه‌های متحرک نیز در جهت توزیع و ارسال سالم مواد غذایی و دارویی داخل شهری و بین‌شهری پرکاربرد هستند و در انواع مختلف، سوار بر ماشین‌های سنگین و سبک طراحی می‌شوند.

  • سردخانه صنعتی:

مساحت زیاد، حجم بارگیری بالا، تجمع تعداد بالای اتاقک در ابعاد موردنظر و همچنین امکان طراحی اتاق کنترل به‌منظور اندازه‌گیری دما و رطوبت از مشخصه‌های اصلی انواع سردخانه از نوع صنعتی است.

  • سردخانه کنترل اتمسفر CA:

این نوع سردخانه‌ها قابلیت اندازه‌گیری گازهای مختلف متصاعد شده از مواد چیده شده در طبقات مختلف اتاقک‌های انجماد رادارند. بدین ترتیب می‌توانند زمان فساد و رسیدن میوه‌ها را به روش‌های مختلف به تعویق بی اندازند.

  • سردخانه کانتینری:

در محل‌های که نیاز به جابه‌جایی مدام سردخانه وجود دارد، همچنین در حمل‌ونقل دریایی، سکوهای نفتی و … از این نوع سردخانه بهره می‌برند. عدم نیاز به نصب و اجرا سبب شده سردخانه کانتینری بسیار به‌صرفه و موردتوجه باشد.

  1. انواع سردخانه ازنظر نوع محصول نگهدارندِ:

انواع سردخانه ازنظر نوع محصول نگهدارندِ نیز شامل سردخانه مخصوص گوشت، سردخانه مخصوص لبنیات، سردخانه مخصوص میوه و سردخانه مخصوص شیلات می‌شود.

  • سردخانه مخصوص گوشت:

سردخانه مخصوص گوشت در نزدیکی کشتارگاه‌ها به‌منظور نگهداری از کشتارها احداث می‌گردد و ظرفیت اتاق‌های نگهداری گوشت منجمد آن بسته به میزان کشتار متغیر است.

  • سردخانه مخصوص لبنیات:

در کارخانه‌های تهیه شیر به‌منظور نگهداری از شیر و فرآورده‌های آن مانند سرشیر، خامه، ماست و … به ساخت این نوع سردخانه می‌پردازند. بسته به نوع ظروف نگهداری مواد لبنی، ارتفاع طبقات و درجه برودت را تعیین می‌کنند.

  • سردخانه مخصوص میوه و سبزی:

در سردخانه‌های مخصوص میوه اتاق‌های پیش سردکن، گوگرد و انجماد به‌صورت مجزا در نظر گرفته می‌شوند تا احتمال فساد میوه‌ها به حداقل برسد. میوه از حساسیت بالایی در نگهداری برخوردار است و با فساد زودهنگامش به علت عدم دقت در ضدعفونی کردن و درجه‌بندی آن می‌تواند، زمینه واردسازی خسارات سنگین را به انبارداران فراهم سازد.

  • سردخانه مخصوص شیلات:

ظرفیت سردخانه مخصوص شیلات و ماهی بسته به زمان بارگیری، تخلیه و … متغیر است. البته مدت‌زمان موردنیاز برای سرد نمودن و انجامد در این سردخانه‌ها نیز به نوع سرد کردن، فرم ماهی، اندازه ماهی و … بستگی دارد. قدرت دستگاه‌های در نظر گرفته‌شده برای این سردخانه‌ها نیز بسته به ویژگی ماهی دریافتی که تازه یا انجمادی باشد، متفاوت است.

پیشنهاد سایت :فن کندانسور چیست و چه کاربردی دارد؟

به اشتراک بگذارید..