رله استارت یخچال چیست؟
رله استارت یخچال(ptc) یا رله اورلود (OLP)قطعهای الکترومکانیکی می باشد که مسئولیت راه اندازی یخچال را دارد. رله اورلود جریان برق را در یخچال عبور میدهد. درست شبیه یک کلید که با باز و بسته شدن جریان الکتریکی را در مدار انتقال میدهد.
این قطعه کوچک،
وظیفه تامین انرژی الکتریکی لازم برای فعالیت موتور برعهده دارد.رله دارای دو ویژگی صرفه جویی در انرژی و همچنین ایمنی است.
موتور یخچال به صورت یکسره کار نمی کند و در فواصل زمانی معین خاموش و مجددا روشن می شود. وظیفه روشن کردن کمپرسور یخچال با این قطعه می باشد که این کار را با راهاندازی بخشی که نامش سیم پیچ راه انداز است، انجام می دهد.
رله استارت با دریافت پیام بالا رفتن دمای داخل یخچال که ترموستات یخچال به آن می دهد، راهاندازی و روشن شدن موتور برای تامین سرمای داخل یخچال را انجام می دهد.
رله استارت این کار را با رساندن جریان برق به سیم پیچ راه انداز تسهیل می کند.
این قطعه در بیشتر لوازم برقی از جمله کولر گازی و یخچال فریزر و حتی در خودرو هم وجود داد.
این قطعه چند کاربرد مهم دارد که اصلیترین آن در یخچال همان راهاندازی موتور یخچال یا کمپرسور می باشد.
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید گیج فشار + قیمت انواع آن
اجزاء رله استارت عبارتند از:
-بدنهای از جنس باکالیت
-سیم پیچها (بوبین)
-اهرم فلزی با سر تخت یا گرد
-کنتاکتهای اتصالات
-فیشهای اتصال رله به موتور
-بوبین موجود در سری سیم پیچ اصلی
رله استارت یخچال کجاست؟
این قطعه که غالبا دارای روکش و محافظ پلاستیکی می باشد،قسمت پایینی پشت یخچال و کنار کمپرسور قرار دارد(یک جعبه کوچک که تعدادی سیم از آن بیرون آمده اند).
برای خارج کردن رله استارت از جای خود :
■ابتدا برای رعایت ایمنی یخچال را از برق بکشید.
■برای دسترسی به رله حفاظ موتور یخچال را بردارید.
■هر صفحه پوششی را با استفاده از یک پیچ گوشتی از پایین کمپرسور خارج کنید.
■از سیم کشی هایی که مشاهده مینمایید عکس بگیرید تا هنگام اتصال مجدد با مشکل مواجه نشوید.
■رله در کنار کمپرسور تعبیه شده است.
■رله توسط 3 سوکت به کمپرسور متصل شده است.
■سوکت ها را از کمپرسور جدا و رله را خارج نمایید.
انواع رله استارت یخچال:
●رله استارت سنگی:
رله استارت سنگی با ورود جریان به آن گرم میشود.
بعد از اینکه جریان به اندازه کافی وارد موتور میشود، رله به مرور با این جریان گرم می شود و به عنوان یک عایق عمل می کند. به طوریکه سیم پیچ استارت را با عایق شدن در برابر انرژی از مدار خارج می کند.(رله سنگی به دلیل این که به صورت پشت سرهم نمیتواند موتور را راهاندازی کند زیاد مورد استفاده قرار نمیگیرد. )
●رله استارت جریانی:
از رله استارت جریانی به منظور تامین انرژی مورد نیاز برای شروع به کار کردن موتور استفاده میشود.
●رله استارت ولتاژی:
این رله به میزان ولتاژ ورودی به موتور حساس می باشد. به طوریکه بعد از روشن شدن موتور، اگر میزان ولتاژ ورودی به آن از استاندارد بیشتر شود، از مدار خارج گردیده و مقدار ولتاژ کاهش پیدا می کند.
●رله پتانسیلی (جنرال):
یکی از بهترین انواع رله و خازن و در واقع قویترین رله موجود در بازار نوع جنرالی (رله پتانسیل کمپرسور) است که از کیفیت و کارایی فوق العاده زیادی برخوردار میباشد.
باید قاطعانه گفت هر نوع موتوری توسط این رله قابل راهاندازی است. البته تفاوت قیمت زیادی با رلههای سیمی و سنگی دارد ولی از لحاظ قدرت بسیار قویتر از انواع دیگر است.
●رله حرارتی:
این رله از دو فلز با خصوصیتهای حرارتی متفاوت تشکیل شده اند. این دو فلز به هم متصل می باشند و دور آنها را سیم حامل جریان الکتریکی پیچیده اند. این رله در واکنش به افزایش حرارت عمل میکند.
●رله مغناطیسی:
این رله به عنوان یک واحد حفاظتی استفاده میشود و در مقابل ایجاد اتصالهای کوتاه در مدار محافظت میکند. این نوع رله شامل مغناطیسهای قدرتمند است.
●رله کنترل فاز:
این رله به عنوان یک واحد محافظتی عمل میکند و از بروز خطاها در مدار جلوگیری میکند. این رله معمولاً در مدارهای برقی صنعتی استفاده میشود.
●رله جهتیاب:
این نوع رله توانایی تشخیص جهت جریان و نیرو را دارد و در مدارهایی که نیاز به تشخیص جهت جریان دارند، مورد استفاده قرار میگیرد.
●رله سنجشی:
این رله به شما این امکان را میدهد که یک سطح خاص از حساسیت را تنظیم کنید و معمولاً در کنترل دقیق مقادیر ورودی به کار میرود.
●رله زمانی:
این نوع رله بر اساس زمان تنظیم شده عمل میکند و میتواند برای قطع و وصل کردن مدارها در زمانهای مشخص مورد استفاده قرار گیرد.
●رله چتری و …
مهمترین و اصلیترین وظیفه رله این است که جریان برق را به فشارهای مختلف مانند فشار بالا و پایین تنظیم کرده و در نتیجه به کارکرد موتور یخچال کمک کند.
وقتی دمای داخل یخچال از مرز تعیین شده بالاتر یا پایینتر میرود، رله مسئول تغییر جریان برق و فشار برای حفظ دمای مطلوب محیط داخلی یخچال است.