تفاوت کمپرسور اسکرال و روتاری در چیست؟

تفاوت کمپرسور اسکرال و روتاری یا غلتکی به عوامل گوناگونی بستگی دارد. این کمپرسورها همانند سایر کمپرسورها وظیفه فشرده کردن گاز مبرد را در سیستم‌های دارای قابلیت سرمایشی برعهده دارند. همانطور که می‌دانیم کمپرسور در چرخه تبرید و در کنار کندانسور، اوپراتور و سایر تجهیزات کاربردی دیگر نقش مهم و حیاتی را دارد. در این مطلب علاوه بر بیان تفاوت این دو کمپرسور به چگونگی عملکرد هریک کدام می‌پردازیم.

 

تعریف کمپرسور روتاری برای بیان تفاوت کمپرسور روتاری و اسکرال

 

انواع کمپرسور روتاری

کمپرسورهای روتاری به نام کمپرسور غلتکی یا دوار نیز شناخته شده اند که نوع جدیدی از کمپرسورهای پیستونی به شمار می‌روند. این کمپرسورها به دلیل حذف حالت رفت و برگشتی پیستون در آن‌ها نسبت به نوع قدیم خود تولید سروصدای کمتری می‌کنند. در ساختار کمپرسورهای روتاری دو قطعه اصلی یعنی سیلندر و پیستون دوار وجود دارد؛ که با حرکت دورانی پیستون در داخل سیلندر چرخه تبرید سیال مبرد انجام می‌شود.

در این نوع کمپرسورها از مکانیزم چرخشی و جابجایی مثبت استفاده می‌شود. نحوه عملکرد آن‌ها به این شکل است که گاز مبرد وارد کمپرسور شده و با تیغه‌ها و پره‌ها برخورد می‌کند،  تیغه‌های آن 360 درجه گردش کرده و سبب مکش و فشرده کردن گاز سرد کننده شده و آن را ب فشار به سمت خروجی حرکت می‌دهند.

دسته بندی انواع کمپرسورهای روتاری بر طبق سرعت دوران و تعداد پیستون یا پره‌های داخل سیلندر صورت می‌گیرد. همچنین با کنترل سرعت دوران پره‌ها، توان سیلندر کنترل می‌شود. این نوع کمپرسورها در مناطق فلات غربی، شمال غربی و شمال ایران کاربرد بیشتری دارند.

 

مزیت‌ها و معایب کمپرسور روتاری

 

کمپرسور روتاری دارای مزایا و معایبی است که می‌توان با در نظر گرفتن آن‌ها و مقایسه با سایر کمپرسورها انتخاب مناسبی برای خرید کمپرسور داشت.

از جمله مزایای روتاری‌ها می‌توان به راندمان بالای آن‌ها، مصرف برق کمتر ، سرو صدای کمتر و تولید حرارت در این نوع کمپرسور اشاره نمود.

همچنین در مورد معایب آن‌ها باید به ظرفیت پایین ترآن نسبت مدل اسکرال،  قطعات بیشتر و بازدهی پایین تر نسبت اسکرول توجه نمود.

 

تعریف کمپرسور اسکرول برای بیان تفاوت کمپرسور روتاری و اسکرال

 

برای سیستم‌هایی که نیاز به ظرفیت سرمایشی بالا دارند کمپرسور اسکرال انتخاب مناسب است. در ساختار این کمپرسور دو جزء حلزونی یا مارپیچی وجود دارد که در داخل سیلندر قرار می‌گیرند. مارپیچ بالایی در داخل سیلند ثابت بوده و مارپیچ پایینیدر داخل سیلندر متحرک است. در اسکرال‌ها مارپیچ پایینی وظیفه فشرده سازی گاز مبرد را برعهده دارد

نحوه عملکرد این کمپرسور به این صورت است که قطعه حلزونی متحرک در پایین به وسیله یک موتور چرخش 360 درجه انجام می‌دهد که سبب حرکت گاز مبرد به جلو شده و باعث فشرده شدن گاز در بین دو قطعه بالا و پایین می‌شود. در نتیجه قسمت شیر خروجی،  فشار لازم برای خارج شدن گاز را فراهم می‌کند. محفظه کمپرسور که گاز فشرده سازی شده در آن قرار دارد بطور کامل آب‌بندی شده تا از بروز هر مشکلی از جمله ایجاد نشتی در جریان فرآیند فشرده سازی جلوگیری شود.

 

مزیت‌ها و معایب کمپرسور اسکرال

 

کمپرسور اسکرال نسبت به کمپرسورهای دیگر دارای معایب و مزایایی است که با مقایسه آن‌ها می‌توان کمپرسور مناسبی را جهت استفاده در سیستم‌های تهویه مدنظرتان انتخاب کنید.

از جمله مزایای کمپرسورهای اسکرال نسبت به کمپرسورهای پیستونی باید  به آلودگی صوتی کم آن‌ها نسبت به کمپرسور، راندمان بالاترآن‌ها نسبت به کمپرسور روتاری و پیستونی، مصرف برق کمتر نسبت به مدل روتاری، طول عمر بیشتر و خرابی کمتر آن‌ها و کم جا و جمع و جور بودن این نوع کمپرسورها اشاره کرد.

دلیل اینکه کمپرسورهای اسکرال نسبت به کمپرسور روتاری و پیستونی دارای صدای تولیدی پایین تری است، تعداد قطعات متحرک کمتری است که  در ساختمان این کمپرسور به رفته است.

معایب کمپرسور اسکرال شامل قیمت بالای آن‌ها نسبت به کمپرسور روتاری و پیستونی و بهزینه نگهداری و تعمیربالای این نوع کمپرسورها است.

سیستم‌های تهویه مانند کولرهای گازی که با کمپرسور اسکرول کار می‌کنند، در مناطق حاره ای و فلات مرکزی(مناطق گرمسیری) ایران بیشترین کاربرد را دارند.

 

 

آشنایی با سایت گلاس و عملکرد آن در چرخه تبرید

 

تفاوت کمپرسور روتاری و اسکرال چیست؟

 

به دلیل اینکه هرکدام از این کمپرسورها دارای معایب و مزایای خاصی هستند، باید هنگام خرید و انتخاب آن‌ها موقعیت و محیط مورد نظر را از لحاظ اقلیمی و آب و هوایی مدنظر داشته باشید. بطور کلی و علی رغم اینکه کمپرسور اسکرال دارای عملکرد بهتری نسبت به روتاری است ولی کمپرسور روتاری در کولرهای گازی کاربرد بیشتری دارد.

جهت انتخاب و خرید یک سیستم تهویه مطبوع خوب باید تفاوت بین کمپرسورها را بدانید. چرا که در حال حاضر انواع دستگاه‌های تهویه متنوع و گوناگونی در بازار هستند. بطور کلی استفاده از کمپرسورهای اسکرال و روتاری در سیستم‌های تهویه استفاده بیشتری نسبت به سایر کمپرسورها دارند.

برای اینکه تفاوت بین این دو کمپرسور را بدانیم باید آن‌ها را از لحاظ قیمت، مصرف انرژی، ظرفیت سرمایشی، قدرت و هزینه‌های تعمیرو نگهداری با یکدیگر مقایسه کنیم.

 

  • تفاوت کمپرسور روتاری و اسکرال در مصرف انرژی

 

فاکتورهای مهمی وجود دارد که بر مقدار مصرف انرژی در کمپرسورها موثر است؛ بنابراین دانستن حجم هوایی که می‌خواهیم خنک کنیم برای مقایسه مقدار مصرف انرژی در دو کمپرسور روتاری و اسکرال مهم است. کمپرسورهای اسکرال نسبت به روتاری دارای سرعت بیشتری برای خنک کردن مقدار هوای مشخص هستند؛ به عبارت دیگر در کمپرسور اسکرال سرعت سرمایش بیشتر است.

از آنجایی که کمپرسور اسکرال دارای قطعات متحرک کمتری بوده و ساختار ساده عملکردی دارد در شرایط مشابه و یکسان نسبت به کمپرسور روتاری یک انتخاب مناسب تری از لحاظ میزان مصرف انرژی است.

چنانچه درانتخاب نوع کمپرسور به درستی عمل نکنید باعث ایجاد خسارت مالی زیاد و چند برابر شدن هزینه‌های جاری کاربرد سیستم تهویه می‌شود. بنابراین در دستگاه‌های سرمایشی خانگی و صنعتی میزان مصرف انرژی کمپرسور بسیار مهم است.

 

  • ظرفیت سرمایشی کمپرسور روتاری و اسکرال

 

 

آشنایی با کمپرسور سمی هرمتیک بیتزر

 

توجه کنید که برای مقایسه این دو کمپرسور باید شرایط مشابه و یکسانی را بای هر دو لحاظ نمود. در یک زمان مشخص کمپرسورهای روتاری ظرفیت سرمایشی بیشتری نسبت به اسکرال داشته و می‌توانند حجم هوای بیشتری را خنک کنند.

 

  • تفاوت کمپرسور اسکرال و روتاری در قیمت و هزینه‌های تعمیر

 

در حال حاضر انواع و اقسام از مدل‌های این دو نوع کمپرسور در اندازه‌ها و طرح‌های گوناگون به بازار عرضه می‌شود که روی قیمت آن‌ها تاثیر می‌گذارد. در مقایسه این دو با توجه به میزان مصرف انرژی و توان، می‌توان گفت کمپرسور اسکرال نسبت به روتاری گزینه بهینه تری است. چرا که از لحاظ قیمت انتخاب مناسب و به صرفه تری هستند؛ اما در این میان باید به هزینه تعمیرات کمپرسورها در صورت خرابی نیز توجه نمود.

 در این مورد کمپرسورهای اسکرال قابلیت تعمیر را نداشته و اگر خراب شوند باید با نوع جدید تعویض شوند ولی کمپرسور روتاری را در صورت خرابی می‌توان با هزینه کمی تعمیر کرد و نیازی به تعویض آن نیست. در بسیاری از موارد کمتر پیش می‌آید که برای سیستم تهویه از کمپرسورهای روتاری استفاده شود.

یکی از برتری‌های اسکرال نسبت به روتاری این است که، در ساختار چیلرهای اسکرال چند کمپرسور در خط جریان در کنار یکدیگر قرار دارند؛ اگر یکی از آن‌ها دچار خرابی شود می‌توان از سیستم‌ تهویه در حالت کم بار استفاده کرده و کمپرسور خراب را از خط جریان خارج کنیم.

 

  •  آلودگی صوتی و راحتی محیط در کمپرسور روتاری و اسکرال

 

در بین انواع مدل‌های کمپرسورها، اسکرال یکی از کم صداترین کمپرسوره است. تولید صدا در کمپرسورهای اسکرال نسبت به روتاری کمتر است ولی کمپرسور روتاری نیز صدای تولیدی بالایی نداشته و اگر میزان حساسیت شما به صدا بالا نیست می‌توانید از کمرسور روتاری در سیستم تهویه استفاده کنید.

 

معرفی کمپرسور اسکرال کوپلند از سری کمپرسورهای سردخانه

به اشتراک بگذارید..