انواع ترموستات دیجیتال و چکونگی عملکرد آن

ترموستات دیجیتال، قطعه ای هوشمند است که در دو نوع قابل برنامه ریزی و غیرقابل برنامه ریزی بعد از ترموستات های مکانیکی تولید شده اند. در هر دو نوع ترموستات صفحه نمایش دیجیتالی دکمه ای یا لمسی تعبیه شده که می تواند دمای درون محیط را نشان دهد. بر روی نمایشگر این ترموستات های هوشمند تنظیمات به صورت فرمت دیجیتالی نشان داده می شود. در این مقاله در مورد کاربرد و عملکرد ترموستات دیجیتال مطالب مهمی را بیان می کنیم.

معرفی انواع مختلف ترموستات

ترموستات ها به طور کلی به دو دسته دیجیتال و آنالوگ تقسیم می شوند؛ ولی از جنبه های دیگری نیز می توان آن ها را به گروه های مختلفی دسته بندی کرد. برای مثال این قطعه را بر اساس ویژگی های آن به دو دسته ترموستات های هوشمند، قابل برنامه ریزی و ترموستات های دستی تقسیم کرد. همچنین از لحاظ چگونگی عملکرد، آن ها به ترموستات های ولتاژ خطی و ولتاژ پایین تقسیم بندی می گردند.

معرفی انواع مبدل حرارتی صفحه ای با قیمت روز

تاریخچه ساخت ترموستات

قدمت استفاده ترموستات ها در سیستم های برودتی و گرمایشی جهت ثابت نگه داشتن در یک محدوده خاص و کنترل دما به سال ها قبل بر می گردد. در حدود سال ۱۶۲۰ میلادی در کشور انگلستان به منظور کنترل دمای دستگاه‌های جوجه کشی، اولین ترموستات‌های جیوه‌ای اختراع شدند. از آن زمان تا امروز ترموستاتها از لحاظ کارکرد و طراحی و ظاهر تغییراتی زیادی کرده است. از انواع ترموستات‌های مکانیکی فلزی و ترموستات‌های الکتریکی گرفته تا ترموستات دیجیتال که جدیدترین تکنولوژی ترموستات در حال حاضر در بازار عرضه می شود.

ساختار تشکیل دهنده ترموستات دیجیتال

امروزه انواع ترموستات ها با کیفیت ها و قیمت های متفاوت و کاربردهای مختلف در بازار وجود دارد. این ترموستات ها دارای طراحی های گوناگونی مانند بعضی ترموستات‌های دیجیتال به شکل برد یا ماژول الکترونیکی، بعضی دارای جعبه‌های صنعتی و قابل نصب در تابلو‌های برق صنعتی و تعدادی از آن ها برای نصب در منازل و محیط‌های اداری می باشند.

در ساختار تمام ترموستات های دیجیتال یک یا چند سنسور و یک یا چند رله برای کنترل هیتر‌ها و کولر‌ها وجود دارد. همچنین بعضی از این ترموستاتهای هوشمند، مجهز به سیستم‌های ارتباطی متفاوت و سیستم هشدار دهنده هستند.  با توجه به انواع مدل های ترموستات باید برای خرید و انتخاب یکی از مدل های این قطعه باید حساسیت و دقت مورد نیاز خود را مشخص کنید.

انواع سنسور ترموستات‌های دیجیتال

اگر می خواهید در انتخاب و خرید ترموستات موفق و بهینه عمل کنید باید علاوه بر آشنایی با مدل های مختلف این نوع ترموستات، از انواع سنسور آن نیز مطلع باشید. در این صورت می توانید بر اساس نیاز ترموستات مناسبی را خریداری کنید. زیرا از جمله مواردی که روی دقت، کیفیت و قیمت ترموستات تاثیر می گذارد، نوع سنسور آن است.

سنسورهای دما دارای انواع مختلفی هستند؛ که چهار مدل آن ها در تولید و طراحی ترموستات‌های خانگی، تجاری، صنعتی و حتی نظامی بیشترین کاربرد را دارند. سنسورهای ترموکوپل‌ها، سنسور RTD، ترمیستور‌ها و تراشه‌های نیمه هادی IC دارای محدوده اندازه گیری ، دقت، کاربرد و قیمت متفاوتی دارند.

مشخصات فنی ترموستات دیجیتال

1.این ترموستات ها فاقد قطعه متحرکی برای اندازه گیری دما هستند.

2.برای اندازه گیری دما از به ترمیستور ها و یا ابزارآلات نیمه هادی مانند دماسنج های مقاومتی (آشکار ساز دمای مقاوم) استفاده می کنند.

3.در برخی ترموستات های دیجیتال از یک یا چند باتری برای تامین منبع قدرت استفاده می شود. در برخی دیگر از مدارهای 24 ولت AC به عنوان یک منبع قدرت به کاربرده می شود.

4.صفحه نمایش LCD ترموستات های دیجیتال، دما و تنظیمات فعلی را نشان می دهد.

5.برای صرفه جویی در انرژی اکثر ترموستات های دیجیتال، دارای ساعت تنظیمات دمایی در زمانی از روز و یا روزی از هفته هستند.

مزیت های مهم ترموستات دیجیتال

ترموستات های دیجیتال در مقایسه با ترموستات های مکانیکی و آنالوگ قابل برنامه ریزی بوده و می تواند به صورت اتوماتیک با توجه به شرایط و دمای محیط، دما را تنظیم نماید. این ترموستات های مدرن قادرند در مصرف انرژی مکان صرفه جویی بالا داشته باشند. ترموستات های مکانیکی دارای ویژگی بی متال و هزینه پایین هستند. ترموستات دیجیتال برای اندازه گیری دما از قطعه ای به نام ترمیستور Thermistor استفاده می کنند. در ترموستات های قابل برنامه ریزی در مورد عملکرد انتخاب و نصب آن ها، اطلاعات پایه ای وجود دارد.

ترموستات های دیجیتال دارای مزیت قابلیت برنامه ریزی هستند، بطوری که می توان در زمستان دمای منزل را تنظیم کنید که تا چند درجه افزایش یابد. مزیت مهم دیگر این ترموستات ها ذخیره انرژی و کاهش هزینه اتلاف انرژی است. زیرا در زمان های متفاوت می تواند با افزایش و کاهش دما باعث صرفه جویی در انرژی مصرفی گردد.

اکثر ترموستات های دیجیتال در کاربرد های مسکونی ، ترموستات های قابل برنامه ریزی هستند. به صورت پیش فرض برنامه ریزی آن ها به شکلی است که می تواند 30% در مصرف انرژی صرفه جویی کند. البته ممکن است تنظیمات این پیش فرض ها، صرفه جویی انرژی را افزایش و یا کاهش دهد.

نحوه عملکرد ترموستات دیجیتال

مدل های پیشرفته این ترموستات ها برای استفاده دز اتوماسیون خانگی یا ساختمانی کاربرد داشته و مجهز به صفح نمایش لمسی می باشند. جهت کنترل واحد فن کویل، این ترموستات ها دارای یک رله یا یک دستگاه نیمه هادی مثل ترایاک به عنوان سوئیچ استفاده می کنند. هنگام سوئیچ کردن صدای کلیکی شنیده می شود

برای عملکرد بهتر ، سیستم های HVAC قابلیت تنظیم خروجی خود را داشته و با ترموستات هایی که در کنترلر PID ساخته شده اند ترکیب شوند . همچنین جهت بهبود عملکرد داخلی سیستم، ترموستات های دیجیتال یک الگوریتم تطبیقی را نمایش می دهند. به عنوان مثال می توان این ترموستات ها را برای 7 صبح روزها، روی 21 درجه سانتیگراد تنظیم نمود که این اطمینان را می دهد که دما ثابت می باشد.

اگر نیاز به اطلاعات در مورد انواع سایت گلاس دارید به این صفحه مراجعه کنید.

کاربردهای  ترموستات دیجیتال

این ترموستات برای مدیریت صحیح دما، امکان بررسی دقیق دما را در هر لحظه فراهم می کند. محل نصب ترموستات دیجیتال باید در مکانی مناسب و دور از درب ورودی باشد. زیرا با باز شدن درب دمای محیط به سرعت تغییر خواهد کرد. این محصول دارای ابعاد و اندازه های مختلفی است که می توان بر اساس اندازه مکان، ترموستات با ابعاد مناسب انتخاب کنید.

ترموستات ها در مکان های مختلفی مانند مرغداری ها و گلخانه ها جهت تنظیم دمای هوای محیط کاربرد دارند. ترموستات دیجیتال یکی از قطعات اصلی در سیستم های سرمایشی و گرمایشی می باشد. یکی از کاربردهای دیگر این ترموستات در استخرها برای تنظیم دمای آب است.

با استفاده از ترموستاتهای دیجیتالی می توان دمای بین دو نقطه را اندازه گیری نمود، بطوری که نقطه شروع دما صفر درجه باشد. سپس توسط ترموکوپل این دما سنجیده می شود، ترموستات دیجیتال از سنسور حرارتی یا ترموکوپل ورودی را می گیرد. برای کنترل دما، خروجی را به المنت یا هیتر می دهد تا برای افزایش دما یا کاهش دما، المنت روشن یا خاموش شود.

جمع بندی بحث انواع ترموستات دیجیتالی

بطور کلی همه ترموستات ها وظیفه یکسانی دارند اما کابردها و قیمت و طراحی مختلفی برای آن ها در نظر گرفته شده است. ترموستاتهای دیجیتالی نسل جدیدی از ترموستات ها هستند که برای کنترل و تنظیم دما در سیستم ها و مکان های مختلف به کار می روند. این نوع ترموستات در مقایسه با سایر مدل های قبل خود دارای دو مزیت مهم یعنی، قابلیت برنامه ریزی و ذخیره انرژی می باشد.

به اشتراک بگذارید..